Stage dramaturgie & publiek / regie assistentie

herfst/winter 2023-24 (BAS.)

BOG. heeft plek voor een stagiair dramaturgie en/of regieassistentie tijdens het vooronderzoek, de repetities en tournee van de voorstelling BAS. De periode loopt ongeveer van oktober of november 2023 tot en met april of mei 2024. Begin en einde van de stage is bespreekbaar, de maanden januari t/m maart 2023 zijn wel essentieel. Het gaat om een stage van ongeveer 2-3 dagen per week.   


Dramaturgie bij BOG. komt neer op verbindingen leggen tussen publiek en makers op verschillende momenten in het proces: tijdens het vooronderzoek, tijdens de repetities en tijdens de tournee.

Je houdt je bezig met het vooronderzoek waarin we ervaringen van vele verschillende mensen verzamelen via gesprekken met de doelgroep, met het ledenbestand van BOG., via interviews en online kanalen. We verzamelen relevant materiaal en maken dat voor elkaar inzichtelijk.
BAS. wordt een voorstelling over basiskennis voor iedereen vanaf 10 jaar, en met name gericht op kinderen die in de laatste jaren van de basisschool en in de eerste jaren van de middelbare school zitten. We zullen workshops en gesprekken doen met mensen van verschillende leeftijden. 

Tijdens de repetities (vanaf 8 januari in Amsterdam) maken we keuzes wat er naar buiten wordt gebracht over het proces en de voorstelling: wat is belangrijk voor publiek om wel of niet te weten over de voorstelling voor ze komen kijken? Op welke momenten kunnen en willen we publiek betrekken in het maakproces? Ook reflecteren we op het materiaal dat door ons gemaakt wordt: welke associaties roept dit op, welke betekenissen, hoe komt het op je over? 

Regieassistentie betekent dat je de makers kan helpen met praktische en inhoudelijke noden in de laatste twee weken van de repetities (19 februari – 9 maart in Antwerpen bij Het Paleis). In deze fase is de eindregisseur voltijds bij de repetities, en helpt die met het afmaken van de voorstelling. Je houdt bijvoorbeeld veranderingen in het script bij, en begeleidt publiek dat tijdens een openbare repetitie of try-out komt kijken. 

Tijdens de tournee ontstaan er weer nieuwe verbindingen met publiek: we spelen de voorstelling en ontmoeten ons publiek in levende lijve. Welke manieren zijn er om in gesprek te gaan met publiek? Op welke manieren kunnen we reacties delen? De samenwerking en verbinding met publiek is een essentieel en doorlopend aspect van theater maken en gebeurt tijdens dit maakproces op veel manieren.

Afhankelijk van je beschikbaarheid en interesses kan worden bekeken op welke aspecten van dramaturgie, publiek en/of regieassistentie het zwaartepunt ligt. 


BAS. wordt gemaakt in Amsterdam en Antwerpen, overnachtingen, reiskosten en maaltijden kunnen gedeeltelijk worden vergoed. Een stagevergoeding is voorzien volgens CAO. 

Heb je interesse? Stuur voor 19 mei een bericht aan Roos via roos@bogcollectie.com

met een motivatie, wat je wilt doen/leren, je opleiding en/of ervaring, de periode waarin je zou kunnen, en je contactgegevens.