BOG. 2

Een tweede poging het leven te herstructureren

In 2013 besloten vier net afgestudeerde twintigers het ding wat je ‘je leven’ noemt onder de loep te nemen en een voorstelling te maken over datgene wat ieder mens ervaart maar wat te groot is om vast te pakken. Samen schreven ze een tekst waarin ze poogden het hele leven en al haar mogelijke vertakkingen te vangen. Ze gaven hun werk de titel BOG. een poging het leven te herstructureren. De voorstelling ging in première en voor het even leek het klaar en af. Maar het begon te knagen. Net zoals het leven kon deze voorstelling nooit echt ‘af’ zijn. Ze namen zich voor deze poging iedere tien jaar opnieuw te doen. Waar ieders levensloop hen ook mocht brengen, iedere tien jaar zouden ze weer bij elkaar komen om deze voorstelling opnieuw te schrijven, tot de laatste van hen de laatste adem zou uitblazen…

In 2023 is het zover en maken vier dertigers de balans op en doen ze een tweede poging het leven te herstructureren. Ze beginnen met een witte bladzijde en schrijven het leven opnieuw uit. Een veranderde wereld, verouderde lijven, geboren kinderen, gestorven familieleden en gekantelde perspectieven voortgestuwd door het verglijden van de tijd voeden deze poging het eindeloos worden van ons menszijn voor even te vangen.

BOG. maakt het tweede deel van hun levenswerk over het leven.  

Net als voor de eerste voorstelling, verzamelt BOG. voor het maken van BOG. 2 ervaringen van verschillende mensen, van uiteenlopende levens. In 2013 waren dat zo’n vijftig mensen uit hun nabije omgeving, inmiddels heeft BOG. een bijna vierhonderd mensen tellend ledenbestand. De antwoorden van de leden op hun vragen omtrent een bepaald thema gebruiken de makers als inspiratie voor een nieuw werk. Met haar voorstellingen wil BOG. verbindingen leggen tussen het algemene en het specifieke, het dagelijkse en het uitzonderlijke, het persoonlijke en het universeel menselijke. 
Wilt u lid worden? Klik dan hier


Credits

Van en met: Judith de Joode Benjamin Moen Sanne Vanderbruggen Lisa Verbelen
Eindregie: Peter Seynaeve
Dramaturgie: Roos Euwe
Lichtontwerp: Caroline Mathieu
Kostuums: Johanna Trudzinski
Artistiek advies: Piet Menu
Zakelijk leiding: Anne Baltus
Met dank aan: Erik Whien en de BOG.leden

Een productie van BOG. in coproductie met Het Zuidelijk Toneel
Met steun van Fonds Podiumkunsten, het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Fonds 21

Info

Première: 16 maart 2023, Brakke Grond, Amsterdam.
Speelperiode: 16 maart t/m 31 mei 2023 en zomer 2023 en najaar 2024
Speelt in: vlakke vloer, kleine/middenzaal en mogelijk ook op locatie 
Aantal spelers op de vloer: vier
Vraagprijs: op afspraak via zakelijk leider Anne Baltus: anne@bogcollectie.com


Speciaal voor programmeurs bieden we de kans om hun theater te committeren aan dit levenswerk en bij deze te tekenen alle volgende delen (respectievelijk te zien in 2033, 2043, 2053, 2063 enzovoorts) van BOG. nu al op te nemen in hun programmering opdat we samen met onze vaste partners en publiek oud kunnen worden. Om samen al een paaltje in de horizon kunnen slaan in een verder onzekere toekomst. 


Over BOG. 

BOG. is de collectie van theatermakers Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen, dramaturg Roos Euwe, zakelijk leider Anne Baltus, PR-medewerker Frédérique Donker en zakelijk assistent Eva Banning.
Vanuit de overtuiging dat we moeten zoeken naar wat ons als mensen bindt zonder de waarde van het verschil uit het oog te verliezen, maakt BOG. compromisloos, eigenzinnig en open theater voor de zoekende mens anno nu.

Pers over BOG. 

“Het bijzondere is dat dit theater nadrukkelijk geen persoonlijk onderwerp heeft. Het gaat over ons allemaal. (…) Met alleen het woord als wapen maakt BOG. swingend muziektheater. Als toeschouwer zit je op het puntje van je stoel om het allemaal mee te krijgen. Resultaat is een nauwkeurige artistieke analyse van menselijk gedrag in onze zoekende, onzekere samenleving.”
Jury BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2015 over MEN. de mening herzien

“Op alle vlakken zie je dat BOG. haar identiteit gevonden heeft. Haar maturiteit qua spel, muzikale schriftuur en precieze conceptuele uitwerking staat buiten kijf. Maar precies vanuit dat vertrouwen in het eigen dna, lijkt BOG. haar principes ook even te durven loslaten en ruimte te maken voor iets nieuws. (…) Daaronder blijft hun menselijke observatie even scherp, de drang om te begrijpen even groot, de poëzie even raak. Het maakt van KID. boven alles één groot pleidooi om te blijven groeien, in beide richtingen tegelijk.”
Recensent Charlotte de Somviele over KID. in Etcetera

“Wat BOG. doet, is een consequent uiteenpuzzelen van onze soms overweldigende ervaring van het leven tot zijn miniemste details. Met loep en scalpel splitst het de dingen tot het punt dat die zowel heel particulier als heel universeel worden.”
Recensent Wouter Hillaert over TAL. op pzazz.be