BEN.

een zelfportret


Ik ben Benjamin. Maar mijn vrienden noemen me Ben. In het Turks betekent ben: ‘ik’. Ik ben Ben. Tenminste, zo ben ik genoemd. Of benoemd. Ik noem ben. Maar of ik Ben ook echt daadwerkelijk bén… Daar ben ik nog niet zo zeker van.’

Voor het eerst maakt BOG. een voorstelling waarin één persoon centraal staat. BEN. gaat over wie Ben precies is. Wat maakt Ben tot Ben behalve die drie letters? Want Ben mag dan wel Ben worden genoemd maar wie is Ben nog meer? En wie niet?

Ieder mens vertelt zichzelf een verhaal over het eigen ik. Maar door wie wordt dat verhaal geschreven en wat is er van waar? In BEN. buigt BOG. zich met haar speelse, filosofische blik over de moeder aller existentiële vragen: wie ben je? 

BOG. duikt in het eigen zelf en buigt zich over het begrip identiteit. Sommigen trekken zich erin terug en anderen breken er juist uit. Het wordt gebruikt als vaandel om achter te lopen of als stok om mee te slaan. Wie ben je voor jezelf en in de ogen van anderen? En ben je ooit alleen jezelf? BOG. doet een stap naar achter en probeert te zien waar ‘ik’ de ‘ander’ raakt.


Begrafenis van BEN.

De première van BEN. was voorzien op 3 december 2021 maar wegens de zoveelste lockdown stak daar een stokje voor. In januari 2022 hebben we met pijn in ons hart de speelreeks volledig afgezegd. 

Theater is een kunstvorm die een publiek nodig heeft om te kunnen bestaan. Het enige dat wij, na weken schrijven en repeteren, nog nodig hadden om BEN. werkelijk af te maken, was publiek.
We zijn de theaters die hun best deden om telkens opnieuw een datum te vinden voor BEN. zeer dankbaar maar de energie die het kostte om paraat te blijven staan, en de druk die het verplaatsen legde op andere creatieprocessen, werd onhoudbaar. We hebben met een bijzonder en bevlogen team aan BEN. gewerkt en zijn trots op dit atypische en onmiskenbaar bogiaans stuk in onze collectie.

Op 26 mei 2022 kunt u de begrafenis van BEN. bijwonen tijdens de opening van Broedplaats De Sloot. De ceremonie begint om 21u45 op de binnenplaats en is gratis toegankelijk (klik hier voor meer info).

van en door
Judith de Joode Benjamin Moen Lisa Verbelen Sanne Vanderbruggen

dramaturgie
Roos Euwe

eindregie
Floor Houwink ten Cate

kostuum- en decorontwerp
Johanna Trudzinski ism Lisa Gambey

lichtontwerp
Scott Robin Jun

artistiek advies
Piet Menu

een coproductie met
Het Zuidelijke Toneel

"Ik ben Benjamin. Maar mijn vrienden noemen me Ben. In het Turks betekent ben: ‘ik’. Ik ben Ben. Tenminste, zo ben ik genoemd. Of benoemd. Ik noem ben. Maar of ik Ben ook echt daadwerkelijk bén… Daar ben ik nog niet zo zeker van.”