Judith de Joode

Judith de Joode, die naam kreeg ik op 6 augustus 1988 in Niel (.be) van twee wonderlijke ouders en daarna is er van alles gebeurd.

Op dit moment woon ik in Sint-Gillis in Brussel, daardoor begint de taal die ik spreek te veranderen, het klinkt als een mengeling van Nederlands, English en un poco French.

Ik ben afgestudeerd als Performer aan de Toneelacademie Maastricht en nu ben ik deel van BOG., als maker, speler en mede-oprichter.

De dingen dienen zich (wereldsgetrouw) meervormig aan me aan en dat vertaalt zich in wat ik maak. De dingen hebben meerdere vormen; een voorstelling, een compositie voor een rouwproces, een verzameling licht, een ceremonie voor een boom, een English gedicht, een trui met een opschrift dat iets van je binnenkant laat zien: “Walking With My Imaginary Dog”.

Naast BOG. acteer ik graag bij andere theatermakers, zoals Tom Struyf (Dier), Freek Vielen (Niets) en STUCK een hyper-fysieke voorstelling die ik samen met vechtspecialist Rutger Remkes en Suze Milius maakte bij Laika.

Ik eind-regisseer of artistiek-adviseer (of wat voor woord er klopt bij de vraag), graag en soms. Misschien is het wel eerder mensen helpen dichter te komen bij wat ze willen maken en geven. Zoals bij ‘ONE.’ solo van Lisa Verbelen en ‘This Appear’ van Marthe Koning en Doris Vervuurt. Soms geef ik les, al zie ik het eerder als ‘het delen van dat wat ik al heb ontdekt’. (Toneelacademie Maastricht en het vrolijke KASK in Gent).

Nu
Elk seizoen organiseer ik een avond Awevond of an evening Awevening in Brussel.

We komen samen en delen laagdrempelig iets wat ons heeft geraakt. Iets wat je licht bracht. Iets waarbij je ‘ooh’ voelde of aah oah dacht, iets wat je ‘in awe’ bracht. Dat kan van alles zijn; een nummer, iemand, een gedicht, een beeld je zag een plant uit het riool groeien en voelde dat er nog van alles mogelijk is.

The new soup is coming:
Een nieuw theaterproject over transformatie. Dit zal zich afspelen in de toekomst, maar waar en wanneer dit plaats zal vinden is nog strikt geheim.

Judith de Joode / THINGS LIKE LIGHT:
binnenkort vind je hier licht op Instagram

Dingen om te delen
Kae Tempest hun nieuwe album ‘The line is a curve’’
Steve Aernouts ‘Jij bent alles’ met daarin de vraag ‘wat heb je te geven?’ Barbara Raes en ‘Beyond the spoken’, een werkplaats voor niet erkend verlies. Bobby Klein, Ram Dass

en het laatste nieuwe woord dat ik leerde van John Berger: unintelligibility ik kan het nog niet helemaal uitspreken, waardoor het wellicht onmogelijk is het te verstaan. Het betekent ‘Impossible to understand: dolphin sounds are unintelligible to humans’.

Voor vragen kan je me mailen*
Met liefs

Mail Judith

*Als ik niet meteen terugmail, dan ben ik niet meteen beschikbaar, zoals dat gaat. Misschien wandel ik in een bos en dienen er zich bladeren aan.

DINGEN DIE JUDITH GEDAAN HEEFT
KIJK OOK EVEN NAAR LISA OF BENJAMIN OF SANNE OF ROOS