TAL.

U leest op dit moment een tekst over TAL. Wij hebben woorden verzameld en deze zorgvuldig in een volgorde geplaatst. Waardoor u, de lezer, dit nu begrijpt. Een volwassen mens kent gemiddeld minstens veertigduizend woorden, genoeg om deze tekst te kunnen begrijpen. Deze zin komt volledig logisch op u over, toch? De taal is zo vanzelfsprekend dat je er haast niet meer bij stil staat.

In TAL. ontleedt BOG. de taal. Het belangrijkste instrument van de mens. Het vermogen ons uit te drukken, met elkaar te communiceren en alles in ons leven betekenis te geven door middel van woorden. En tegelijkertijd het onvermogen van die woorden om alles echt op de juiste manier uit te drukken. TAL. is een poging om het te hebben over taal, zonder alles letterlijk te benoemen. Samen met componist Jens Bouttery en vijf tweetalige gastspelers, vormt BOG. een tienkoppig koor. Op het ritme van een tennisballenkanon brengen ze een filosofisch, absurdistisch en bij vlagen dadaïstisch taalconcert. 


TAL. is genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2022:
“Met TAL componeerde het collectief BOG. een magistrale spelpartituur waarbij de taal centraal staat als onderzoeksonderwerp. Of is het de wereld, gevormd door de taal, die centraal staat? De tekst begint als een taalspelletje met het woord ‘bal’. En ja, ook de wereld is als een bal. Op die bal wriemelen wezens die zich talig trachten te uiten. Dat is ook wat de personages in TAL doen: al stotterend, stuiterend, zingend, jonglerend met letters, talen en klanken. Je leest je letter na letter de wereld rond. Je beseft hoe taal ons wereldbeeld vormt en kan vormen, hoe sterk én kwetsbaar taal ons maakt. En na het lezen snak je naar een opvoering van deze ‘compositie’.”

van en door
Judith de Joode Benjamin Moen Lisa Verbelen Sanne Vanderbruggen Jens Bouttery

met
Hélène Vrijdag Georgy Chtchevaev Lucas van der Vegt Sjaid Foncé Ramez Basheer

muziek
Jens Bouttery

eindregie
Suze Milius

dramaturgie
Roos Euwe

kostuums
Johanna Trudzinski

publiciteit en productie
BOG. en Het Zuidelijk Toneel

techniek
Het Zuidelijk Toneel (Stan Bannier en Emile van Gils)

scenefoto's
Jan Rymenants

met dank aan
Ruth Borg Aldaïr Pieters De Brakke Grond RTV Quirijn

met steun van
Fonds 21, AFK, Prins Bernard Cultuurfonds en Fonds Podiumkunsten

coproducenten
Het Zuidelijk Toneel & Holland Festival


WOORDEN OVER TAL. OVER TAAL OVER WOORDEN OVER THEATER OVER WOORDEN OVER WOORDEN OVER WOORDEN OVER OORDEN OVER OREN OVER MONDEN DIE WOORDEN ZEGGEN DIE WOORDEN WORDEN OVER
WANNEER KUNNEN WE KOMEN KIJKEN / WAAR GAAT TAL. SPELEN / OP WELK TIJDSTIP PRECIES / OP WELKE BAAN / MAAR WAT ALS HET REGENT WANT HET IS TOCH IN DE OPENLUCHT ZO TE ZIEN /