DAM.

Voor Theater Na de Dam 2016 schreef Sanne Vanderbruggen de tekst DAM. een oefening in niet-vergeten. 

DAM. zoomt in en uit op de twee minuten stilte op de Dam. Waar denken wij allemaal aan, daar op dat plein tijdens die twee minuten? Sanne Vanderbruggen al deze gedachten in kaart en componeerde ze tot één geheel.
DAM. reflecteert op lichte wijze op thema’s als stilte, tijd, dood en vrijheid. Dat het er was, en toen niet meer. Dat het met levens werd bevochten, daarna met levens gekoesterd en bewaakt. Opdat we nooit zouden vergeten dat het er ook niet was. En dat we dat vergaten. Dat vrijheid zich niet laat voelen, tot er aan de randen wordt geknaagd. 

Voor DAM. verzamelde BOG. gedachten via hun eigen ledenbestand. Deze leden gaven antwoord op de vragen:
1. Waar denk je aan tijdens de twee minuten stilte op 4 mei?
2. Waar zou je, los van deze herdenking, ook collectief twee minuten stil voor willen zijn?

We danken alle mensen waar we mee hebben geschreven:
Maurice Aerts, Rita Vanderbruggen, Katleen van Langendonk, Dina Swyngedouw, Paul de Volder, Johannes Caekelberg, Peter van Glabeke, J. A. Nijhof, Jef de Moor, Woody Laurens, Rein Swart, Irene Levy, Jochum Veenstra, Bert Schwebke, Nico Moen, Ellen Beck, Nina Willems, Nina Duyvendak, Gaby de Haan, Jeroen Swyngedouw, Willem Bongers-Dek, Sarah Van Kersschaever, Arnoud van den Erenbeemt, Thijs Launspach, Tessa Pals, Tineke Kriek, Jos Verbelen, Timo Tembuyser, Joost de Haas, Kea Fogelberg, Roos Pollmann, Sanne Arbouw, Merel van Lieshout, Henk Milius, Sisca van der Hell, Judith Nieuwland, Linde van Tienen, Josien Hennen, Jos van den Broek, Leroy van de Vooren, Wieger Wobbe Windhorst, Annemie Houwink ten Cate, Ines van der Scheer, Sofie van Crimpen, Jaap Rodrigues Pereira, Micheline Ceulemans, Sofie Joan Wouters, Kim Driessen, Aad Spee, Mieke Versyp, Stijn van Erp, Lisa Ruskus, Hilde Welffers, Kees Weel

door
Sanne Vanderbruggen Judith de Joode Benjamin Moen Lisa Verbelen

tekst
Sanne Vanderbruggen

dramaturgie
Roos Euwe

productie
Anne Baltus

decor
Tim Vermeulen Merijn Versnel

wanneer gespeeld wanneer geweest wanneer in de toekomst ooit nog een keer later