TWO.

is not a solo by Lisa Verbelen and Hendrik Lasure

TWO. , mijn derde solo na ONE. en ALL. , gaat over tegenstellingen en wordt daarom geen solo maar een duet. Ik nodig Hendrik Lasure, gelauwerd jazz-wonder uit België, uit om met mij een album te maken. Daarna maken we van het album een theatraal concert, een muzikale performance, iets tussen een concert en voorstelling in. 

TWO. komt dan ook op een andere manier tot stand dan ONE. en ALL.. Samen met Hendrik schrijf ik nummers om die vervolgens als basis voor de performance te gebruiken. Tegelijkertijd ligt TWO. in lijn met mijn eerdere solo’s waarin ik klank, taal, beeld en mijn eigen aanwezigheid componeer als één muzikaal geheel. In al mijn werk probeer ik de verschillende muzikale en theatrale elementen te laten versmelten en elkaar direct te laten beïnvloeden. Zo gebruik ik muzikale structuren als basis voor de opbouw van de voorstelling. In TWO. is dat de vorm van het concert, met songs die de dramaturgie bepalen. Net als mijn eerdere voorstellingen schrijf ik TWO. in het Engels. 

TWO. gaat over tegenstellingen en komt voort uit mijn meest recente solo ALL. 

Aan het einde van ALL. zeg ik:

I read in a book 
thinking is a form of feeling 
and feeling is a form of thinking
I was so happy to know 
there are not only two ends of the line
not only two ends of the road
that you can be both
that things can be found in between things 

Gedurende het maken van ALL. merkte ik dat het omgaan met complexiteit voor mij vaak gepaard gaat met het indelen van de wereld in tegengestelden. Tegenstellingen zoals zwart/wit, oost/west, hoofd/lichaam, man/vrouw, wij/zij, zijn een manier om de ervaring van de wereld te versimpelen en begrijpelijker te maken. Het bevragen van deze tegenstellingen creëert ruimte voor een grijs gebied waarin dingen complexer en eerlijker lijken te worden. Ik merkte bij mezelf hoe invloedrijk het denken in tegenstellingen is. Het maakte me nieuwsgierig naar hoe dit ons wereldbeeld beïnvloedt, en naar wereldbeelden die niet in tegenstellingen denken maar in stadia zoals in het Taoïsme. Ik vraag me af wat het met ons westers wereldbeeld doet dat we vaak in tegenstellingen denken, en vooral wat het zou opleveren moesten we oefenen dat anders doen.


Credits

Van en door: Lisa Verbelen en Hendrik Lasure 
Eindregie: Suze Milius 
Dramaturgie: Roos Euwe 
Zakelijk leiding: Anne Baltus

Een productie van BOG. in coproductie met Het Zuidelijk Toneel, De Grote Post. 
Met steun van: Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunsten. 

Info

Première: zomer 2022
Speelperiode: september t/m november 2022
Zaal: vlakke vloer, kleine/middenzaal 
Technische specificaties: netto speelvlak +/- 8×8
Aantal spelers op de vloer: twee
Vraagprijs: op afspraak via zakelijk leider Anne Baltus: anne@bogcollectie.com


Over Lisa

Lisa Verbelen (Borgerhout, 1988) studeerde aan de Toneelacademie Maastricht, afdeling Performance en volgde de master muziektheater T.I.M.E. (Koninklijk Conservatorium Den Haag). Na ONE. solo by Lisa Verbelen (2015) en ALL. solo by Lisa Verbelen (2019) maakt Lisa met TWO. haar derde solo binnen BOG., de collectie van theatermakers Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa zelf.
Vanuit de overtuiging dat we moeten zoeken naar wat ons als mensen bindt zonder de waarde van het verschil uit het oog te verliezen, maakt BOG. compromisloos, eigenzinnig en open theater voor de zoekende mens anno nu.

ONE. solo by Lisa Verbelen werd genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016 en won op het 35ste Fadjr International Theatre Festival 2017 in Teheran de prijs voor Best Vocal Design. In 2018 ontving Lisa de Operadagen Rotterdam Award voor haar bijdrage aan het genre muziektheater. ALL. werd geselecteerd voor het Vlaams Theaterfestival 2020 als één van de meest opvallende voorstellingen van het seizoen.  

‘Lisa Verbelen is a remarkable musical performer. (…) Her renderings on stage are intimate, lucid, decisive. She calls out the complexity of all things, which is then translated into a comprehensible score for her audience. What she does is imbued with rhythm; an internal beat. It is no exaggeration to say that ‘she’s got it’.’
– de jury van de Operadagen Rotterdam Award 2018. 


‘In ALL. weet Lisa Verbelen de meest complexe levensvragen samen te ballen in een schijnbaar eenvoudige theatertaal. Installatie, muziek en beeld vertellen het verhaal zonder ooit anekdotisch te worden. ALL. is muziektheater van de zuiverste soort.’
– uit het juryrapport van het Vlaams Theaterfestival 2020

Over Hendrik 

Hendrik Lasure (Brugge, 1997) studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij in 2017 afstudeerde met een Toots Thielemans Jazz Award.

Hendrik is een muzikale duizendpoot die kan je kennen van zijn band SCHNTZL, zijn ensemble Warm Bad, het trio Thunderblender, APQ, Bombataz of in de band van An Pierlé.
SCHNTZL, het duo waarmee hij samen met Casper Van De Velde al meermaals prijzen wegkaapte, wordt geroemd voor zijn eigenzin­nige idioom dat verwijst naar het minima­lisme van Wim Mertens en Philip Glass, verrijkt met hedendaagse elektro­ni­sche elementen en improvi­satie.

Voor het album Garden Head van Warm Bad werd Hendrik bekroond met de Sabam Jazz Award 2020. 

‘Lasures composities brengen eigenzinnige jazz, speelse pop, pittige improvisatie en mysterieuze hedendaagse invloeden bij elkaar. Ze zijn regelmatig echte oorwurmen en vormen live steevast een platform voor verdere exploratie. Hendrik belichaamt als geen ander de veelzijdigheid en unieke charme van de jonge Belgische jazz. Dit is een statement van een muzikant pur sang.’
schrijft de jury van de Sabam Jazz Award 2020. 

Ook schrijft Hendrik muziek voor film en theater, waaronder de voorstelling Talkshow (2018) van Suze Milius waar Lisa in speelde. Uit deze samenwerking groeide de wens om eens intensiever samen te werken en elkaars taal te leren kennen.